torrtgrass

Greenstim – biologiskt skydd mot uttorkning.

En gräsplanta som utsätts för torka drabbas av osmotisk stress. Det innebär att mediet utanför cellen förlorar vatten vilket resulterar i att halten av elektrolyter ökar. En planta och dess celler strävar efter jämvikt mellan vätska och elektrolyter, som finns i och utanför växtcellen.

Detta sker i form av ett vätskeutbyte – osmos. Växtcellen strävar efter jämvikt vilket medför att cellen läcker vatten för att kompensera koncentrationsskillnaderna innanför och utanför cellen. Resultatet blir en krympande cell, vilket leder till en icke-fungerande osmos. Så småningom leder detta till att växtcellen dör.

En lösning på problemet med försvagade och stressade växtceller är användandet av produkterna Greenstim eller Greenstim Flow. Dessa innehåller en mycket hög halt av ämnet glycinbetain, en osmolytisk förening. Glycinbetain utvinns ur sockerbetor och har i många år använts inom växthusnäringen för att öka utbytet vid odling av ex potatis, körsbär mm. Glycinbetainet tas upp i gräsets växtceller där det stärker cellens membran och hindrar uttorkning. Plantans metabolism kan därmed hållas igång trots betydligt försämrade levnadsvillkor. Resultatet blir ett välmående gräs- även vid vattenbrist.